Kwallef van Vliek
 
 

Activiteiten

We organiseren graag jaarlijks enkele evenementen. Dat is in elk geval een open-tuin-dag. Dan is de Kwallef op z’n mooist en presenteren we ons. Het is steeds een waar tuinfeest. Van heinde en verre weet men ons te vinden. Natuurlijk willen we ook laten zien hoe we vorderen in ons reconstructieproject. en liefst organiseren we ook iets cultureels. Men kent ons inmiddels van de Jazz-avond, maar we willen meer doen! 


De omgeving (Landgoed Biesenberg en Landgoed Vliek) nodigt uit voor een wandeling. Binnenkort wordt deze gepresenteerd als “het rondje Vliek”. De kwallef ligt aan inmiddels bestaande wandelroutes en fietsroutes. We willen de Kwallef gepaste aandacht geven. Hieronder is informatie te vinden over geplande evenementen.  

Het wilde zwijn woont in dit gebied. Derhalve zijn we terughoudend mbt het promoten van de wandeling.



Opening op 26 mei 2024


Graag willen wij alle inwoners van de hele gemeente Meerssen en omgeving laten weten dat op zondag 26 mei 2024, om 14.00 uur, de feestelijke afronding van het project "Reconstructie Kwallef van Vliek" zal plaatsvinden.


De Kwallef is de voormalige moestuin van Kasteel Vliek. De vrijwilligers van de Kwallef van Vliek willen een "feestelijke open middag" presenteren met muziek en zang en vooral alles laten zien wat in ruim een jaar hard werken is gerealiseerd. 

Zo zijn onder andere de monumentale/ karakteristieke moestuinmuren gerestaureerd; de verdwenen boogserre exact en compleet herbouwd; de entree verfraaid en in stijl vernieuwd; en is de boomgaard in het tweede compartiment weer nieuw aangeplant.

Vanaf het begin (10 jaar geleden) heeft de basisschool een eigen perceel, waar door de leerlingen hun eigen groenten telen.


In de boomgaard is een passende plaats bedacht voor het kunstwerk "Cicle of Life 2" van de vorig jaar overleden kunstenaar Paul; Beckers. Hij had bijzondere waardering voor het reconstructieproject en schonk vlak voor zijn overlijden dit bijzondere kunstwerk aan de Kwallef van Vliek. Op 26 mei zal de "Circle of Life 2" worden onthuld.


Er zal nog nadere informatie volgen, ook in de lokale bladen. Het wordt zeker de moeite waard.

De vrijwilligers van de Kwallef van Vliek verheugen zich op uw komst.



Groen leesplankje draagt Ulestratens dialect uit

Ulestraten heeft een eigen historisch leesplankje 

door Karin Somers https://epapers.beeinmedia.nl/0424_maastricht/page_4.html 
publictie in VIA (bijlage bij DeLImburger van 30 januari 2024)

Het leesplankje met aap, noot, mies is bij de meesten wel bekend. Ook de lokale varianten met dialectwoorden duiken geregeld op. Maar de historische moestuin bij kasteel Vliek in Ulestraten heeft nu een wel heel bijzondere versie gemaakt van het beroemde leesplankje.
Wat is regenworm in het dialect?
“Hoe zorgen we ervoor dat we onze kinderen aan het dialect krijgen?” Dat was de vraag die de vrijwilligers van de Kwallef van Vliek zich enkele maanden geleden stelden. Aan de rand van Ulestraten ligt kasteel Vliek met een historische moestuin: de Kwallef. Hier ervaren tuinliefhebbers, toeristen, maar ook basisschoolleerlingen uit Ulestraten hoe honderden jaren geleden getuinierd werd. “We zagen hoe de kinderen aan het tuinieren waren, maar niet wisten wat het dialectwoord was voor bijvoorbeeld regenworm”, vertelt Piet Schols, een van de betrokken vrijwilligers. Daar moest iets aan gebeuren.
Een Ulestratens product
Piet kwam op het idee van een leesplankje. De woorden moesten wel iets te maken hebben met de moestuin. Hij benaderde oud-schooldirecteur Pierre de Rooy en zo verschenen aomzeik (mier), sjmoutwurmke (lieveheersbeestje) en pepelkes (vlinders) op het plankje. De tekeningen zijn gemaakt door een oud-inwoner van Ulestraten. Jan van Dingenen is ver in de 80, maar voelde zich vereerd om een bijdrage te leveren aan het behoud van het Ulestratens dialect. Hij tekende jarenlang voor IVN Ulestraten en zijn creaties zijn vereeuwigd op het leesplankje. Zijn kleinkinderen waren het proefpubliek en die reageerden enthousiast.
Elke dag dialect lezen
Maar hoe zorg je er nou voor dat kinderen de woorden van het leesplankje daadwerkelijk gaan gebruiken? Daar had Pierre wel een idee over. “We hebben er ook placemats van laten maken. Een leesplankje bekijk je misschien maar een paar keer, maar als je elke dag de woorden tijdens het ontbijt leest, pak je het sneller op.” En dus werden er placemats gedrukt. Ondertussen zaagde hij met Piet de vele leesplankjes. “We verkopen ze bij de Boerenbond in Ulestraten. De opbrengst gebruiken we voor het zaaigoed en gereedschap voor de moestuin.”
Levendig voor de volgende generatie
“Er ging wel wat discussie over de woorden aan vooraf”, lacht Pierre. “Sommige woorden verschillen zodra je een paar kilometer verderop bent. Zelfs over het woord ‘leesplankje’ zijn de meningen verdeeld.” Maar de discussie over het dialect houdt het levendig. En dat is nu juist de bedoeling. “Net als onze kennis over de moestuin geven we graag onze taal door aan de volgende generatie”, vertelt hij. “We zien kinderen geregeld met hun ouders naar de tuin komen om te vertellen wat ze allemaal gedaan en geleerd hebben. Zo hopen we ook dat het straks thuis aan tafel gaat met het leesplankje.”


.